Loopbaanbegeleiding

Maak met zelfkennis en zelfvertrouwen de loopbaankeuzes die bij jou passen.

Bij loopbaanbegeleiding word je professioneel ondersteund op maat van jouw behoeftes en situatie. Zo kunnen wij u steeds een professionele loopbaancoach aanbieden. Wij zijn gespecialiseerd in individuele loopbaanbegeleiding om u te ondersteunen in je huidige carrière of bij een carrièreswitch.

 

Naar aanleiding van een loopbaanvraag die je hebt, word je doorheen een intensief proces met gesprekken, oefeningen en testen ondersteund bij het nemen van loopbaankeuzes en -beslissingen. De ontwikkeling van je loopbaancompetenties staan centraal en we brengen jouw sterktes, ontwikkelingspunten en drijfveren in kaart. Samen werken we ook een realistisch persoonlijk ontwikkelplan uit om daar te komen.

 

Loopbaanbegeleiding maakt geen deel uit van een andere vorm van begeleiding, opleiding of coaching en is ook geen voorbereiding op of een sluitstuk van een andere vorm van begeleiding opleiding of coaching. Welke begeleiding is géén loopbaanbegeleiding?

 

Betaal met loopbaancheques

Als werknemer in loondienst of als zelfstandige kan je loopbaanbegeleiding betalen met loopbaancheques. Elke 6 jaar heb je recht op 4 tot 7u begeleiding. Per loopbaancheque betaal je zelf slechts 40 euro, de rest betaalt de overheid. Heb je de 4 uur loopbaanbegeleiding gevolgd, dan kan je een tweede loopbaancheque bestellen. Deze tweede cheque kan ingezet worden voor 3 uur bijkomende begeleiding.

Als je niet alle uren van je loopbaancheque opneemt dan ben je de resterende uren van deze loopbaancheque na 12 maanden van je laatste gesprek definitief kwijt.

Voor wie is loopbaanbegeleiding?

Als je aan deze 4 voorwaarden voldoet bij je aanvraag, dan heb je recht op loopbaancheques:

  • Je woont in Vlaanderen of Brussel.
  • Je werkt voltijds of deeltijds als werknemer of zelfstandige.
  • Je hebt minimum 7 jaar werkervaring (of 2.555 dagen) in loondienst of als zelfstandige opgebouwd over je hele loopbaan.
  • Je kreeg de voorbije 6 jaar nog geen loopbaanbegeleiding.

Naast deze algemene voorwaarden zijn er nog enkele uitzonderingen waarbij je toch recht hebt op loopbaancheques. Je vindt alle up-to-date informatie op de site van de VDAB of bij onze loopbaanconsultants.

Wat mag ik concreet verwachten?

  1. Vrijblijvend kennismakingsgesprek

Tijdens een vrijblijvend, maar diepgaand (telefonisch) kennismakingsgesprek luisteren we naar jouw loopbaanvraag. We geven antwoord op jouw vragen en lichten onze unieke aanpak toe. Ook praktische info komt aan bod.

  1. Persoonlijke loopbaanbegeleiding

De loopbaanbegeleiding zelf bestaat uit drie fases.

  1. Je bekijkt met je loopbaanbegeleider wat je loopbaandoel is. Wat motiveert je en welke jobs passen bij je? Via oefeningen en opdrachten krijg je inzicht in je competenties en wat je belangrijk of minder belangrijk vindt.
  2. Je stelt samen met je loopbaanbegeleider een persoonlijk ontwikkelplan op. In je plan geef je aan welke stappen je moet ondernemen om je loopbaandoel te bereiken.
  • Je overloopt met je loopbaanbegeleider hoe je de begeleiding hebt ervaren en of je nog iets moet bijsturen.

Onze loopbaanbegeleider zal na elk gesprek vragen om een aanwezigheidsdocument te ondertekenen (‘Bewijs van deelname aan loopbaanbegeleiding’). Let op: je mag dit document enkel ondertekenen voor gesprekken die ook effectief hebben plaatsgevonden op de datum die vermeld wordt in het document. Wanneer gesprekken doorgaan via Skype worden schermafbeeldingen genomen als bewijs van deelname.

  1. En nadien…

Wil je na je loopbaanbegeleiding nog wat extra hulp om je persoonlijk ontwikkelplan te realiseren? Dan kan je tot 12 maanden na je laatste gesprek bij je loopbaanbegeleider terecht voor gratis nazorg.

De nazorg omvat maximaal 30 minuten als je één cheque van vier uur gebruikte en maximaal één uur als je twee cheques gebruikte (ongeacht hoeveel uren je van de cheques hebt opgenomen). In de nazorg mag je geen loopbaanvraag behandelen die tijdens de loopbaanbegeleiding nog niet aan bod kwam.

Je loopbaanbegeleider bepaalt hoe de nazorg verloopt: face-to-face, telefonisch, via mail, online…

Vragen of interesse?

De uitgebreide informatie vind je op de website van de VDAB. Neem gerust contact met ons op via info@ticka.be of via onderstaand formulier om een afspraak te maken.